Ik ben

Schilderen in de Morvan, mei 2015

Schilderen bij Toenk, Perron 3 in Rosmalen, 2022

Ik ben Ankie van Hezewijk, geboren in 1966 in ‘s Hertogenbosch.

Al zeker sinds 1988 schilder en teken ik. Soms zelfstandig, dan weer in een cursus, dan weer een paar jaar helemaal niet, dan weer in cursusverband, dan weer twee cursussen tegelijk… , op de een of andere manier laat schilderen me nooit los.

De Morvan
De Morvan

Als ik schilder ben ik los van de dagelijks beslommeringen. Ik ga volledig op in wat ik aan het maken ben. Ik probeer mij niet bezig te houden met het eindresultaat, ik probeer me te focussen op het proces van het schilderen zelf. En als er uiteindelijk iets uit komt wat de moeite waard is, dan is dat meegenomen, maar het is zeker geen doel op zich.

Inspiratie
Mijn inspiratie haal ik vaak uit de natuur. Ik ben gefascineerd door luchten, bomen en bloemen. Altijd kijk ik naar en zie ik luchten, bomen en bloemen. Prachtige kleuren, donderwolken, schapenwolkjes, ondergaand zonlicht, opkomende zonnestralen, regenbogen, vliegtuigstrepen, ferme regenbuien…  voor mij een grote inspiratiebron.

Ook de kleuren van de seizoenen vind ik prachtig. De aardetinten in de herfst, de heldere frisse kleuren in de lente, de door het zonlicht gebleekte kleuren in de zomerhitte … Ik verbaas me vaak over het kleurenpalet in de natuur.

Sinds 2017 ben ik lid van schilderscollectief Toenk. Hier vind ik veel inspiratie en stimulans. Docent Arno Mertens weet het beste uit mij naar boven te halen. Niet te denken in goed of fout, niet te denken aan de reactie van de buurvrouw. In kunst is alles geoorloofd. Hoe origineler hoe beter, niks is gek in de kunst. “Experimenteer, speel, laat je gaan”, is vaak zijn advies. Ook de reacties van mede-Toenkers zijn leerzaam en motiverend.  

Waarom deze site?
Omdat ik in de loop der jaren aardig wat schilderijen heb gemaakt die ík de moeite waard vind, heb ik deze site gemaakt. Omdat ik overal en nergens schilderijen heb staan en zelf zocht naar een soort archivering van mijn werk. En omdat ik er trots op ben en het graag wil delen.

Graag hoor ik je reactie!


5 thoughts on “Ik ben

  Jeroen said:
  January 1, 2014 at 8:11 pm

  Hoi Ankie,
  Ik vind het heel leuk dat je deze site hebt gemaakt. Om ‘alles’ bij elkaar te zien. Heel divers. Enkele werken spreken me het meeste aan, zoals de eerste twee ‘kabbelend meertje’: echt mooi. Er zit wel een groot kleurverschil tussen het geheel en het detail. Ook ‘Kleurenspel’ heeft interessante vormen en overgangen, het geheel intrigeert me. Ik zie wel dat je er van geniet, heel fijn. Veel plezier op het pad waarop je je begeeft. Jeroen

  Monique said:
  January 2, 2014 at 8:48 am

  Hee Ankie,
  Heel goed dat je een wens hebt omgezet in iets concreets. Dat is vaak de stap waarop mensen blijven hangen. Ze zijn al héél lang van plan om … Willen óóit nog een keer … En weten zeker dat ze op een dag … Maar wij stervelingen weten inmiddels allang en allang: als je morgen iets gaat doen, komt het er nooit van. Want er is altijd weer een morgen en die morgen is officieel niet vandaag. Misschien in een volgende dimensie, als tijd en ruimte samenvallen, wie zal het zeggen. Maar vandaag, met onze voeten op de grond, komt het gewoon op NU aan.

  De weg naar de vrijheid is mooi en interessant. Vrijheid lijkt de overtreffende trap van de overtreffende trap (en daar weer de overtreffende trap van) van makkelijk, want Alles Mag Weet Je Wel, maar wat doe je als je helemaal vrij bent? Ga er maar aan staan!

  Well done, Ankie, jay!

  Kitty said:
  November 25, 2015 at 10:38 pm

  Ankie Wat een mooi werk !
  Verwennerij om er naar te kijken. Bewonder ze graag in het echt
  Lieve groet Kitty ( moeder van oa Pim)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.