Vragenderwijs

Posted on Updated on

Vandaag is het zaterdag en dan is Josje er, een vrijwilligster. Het geeft de begeleiding wat meer lucht, er is tijd voor andere dingen. “Zullen we een spel doen?” vraagt Josje. Sjan is direct enthousiast, zij is altijd in voor activiteit. Het wordt ‘Vragenderwijs’, altijd favoriet bij de dames. De kleur van de dobbelsteen bepaalt het soort opdracht. Een spreekwoord afmaken, een liedje afmaken, of een vraag beantwoorden.

Sjan gooit als eerste de grote zachte dobbelsteen. Groen; spreekwoord afmaken. Josje leest voor: “Zoals het klokje thuis tikt……” Sjan antwoordt triomfantelijk: “tikt het nergens!” Opgelucht kijkt ze de groep rond en de andere dames knikken instemmend.

Mijn moeder zit aan tafel zoals ze meestal zit. Haar hoofd naar links gebogen, ze kijkt naar de grond en reageert niet. Ze heeft in haar leven veel gebridged. Met drie vriendinnen, twee keer in de week. Het ging er serieus aan toe, ze klaagde wel eens dat er geen tijd was voor een praatje. Het was pijnlijk toen het bridgen niet meer ging en ze het moest opgeven.

Dan is mijn moeder aan de beurt. Tot nu toe heeft ze nog niet gereageerd. Ik schuif de dobbelsteen naar haar toe en houd mijn adem in. Haar ogen gaan van de grond naar de dobbelsteen op tafel. Langzaam gaat haar rechterhand op tafel richting de dobbelsteen. Mijn hart maakt een sprongetje… ze doet mee! Langzaam verschuift ze de steen. Josje leest voor: “De Nederlandse vlag bestaat uit rood, wit en …….”

Het is muisstil. Mijn moeder staart naar de dobbelsteen. Langzaam richt ze haar blik naar boven en kijkt me aan. Ik zie haar mond samentrekken. Haar wangen vullen zich met lucht. Met veel moeite blaast ze een klank uit die lijkt op de letter b. Ik ben door het dolle heen. Ik tetter door de groep: “Ja ze heeft het goed, ze zegt de b van blauw, hartstikke goed. Goed zo Ma, zo ken ik je weer!” Ik ben in staat een dansje door de kamer maken.

Dan ontmoet ik de ogen van mijn moeder. Ik zie de blik die ik de laatste tijd maar al te vaak zie. De blik die zegt: “Stel je niet aan Ank, zo’n kinderachtig spelletje.”

Vragenderwijs-Bl2V-1-800x600pix-P1160167-300x225

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s